Napkollektoros rendszerek tervezése kivitelezése

Az épületek, családi házak legmagasabb költségeit az energiaszámlák jelentik, itt csökkenthető leginkább az elillanó energia.. Lassan azonban nemcsak a magas költségek, időnként az akadozó energiaellátás komoly gondokat okoz. Érdemes ma már odafigyelni, milyen alternatív energiaforrások állnak a rendelkezésünkre.

A legtisztább és az egyik legígéretesebb megújuló energiaforrás a napenergia. Ebből hőenergiát napkollektorokkal, míg elektromos energiát napelemekkel lehet előállítani.

A NAPKOLLEKTORKRÓL BŐVEBBEN

A napkollektor egy olyan eszköz, amely közvetlenül vagy közvetve hasznosítja a napenergiát. Az energia a napfény formájában áll rendelkezésre, amely egy elektromágneses sugárzás infravörös (hosszú) és ultraibolya (rövid) hullámhosszon. A napenergia használhatósága nagyban függ az időjárási viszonyoktól, valamint a napkollektor felületének helye és iránya szerint, de általánosságban elmondható, hogy átlag 1000 Watt/m2 hasznosítható derült égbolt és jól tájolt napkollektor esetén.

MŰKÖDÉSI ELVE ÉS FŐ ELEMEI

Napsugárzás esetén a kollektor abszorver felülete magába gyűjti a napsugarakat, amely felmelegíti a kollektort. A kollektorban elhelyezett hő érzékelő közvetíti a vezérlő elektronikának a kollektorban lévő hőátadó közeg hőmérsékletét és igény szerint kapcsolja a szolár keringető modult (szolár állomást). A puffer tárolóban összegyűjtött energiát hasznosíthatjuk fűtésre és használati meleg vízellátásra.

1, solár panelek
2, puffer tartályszigeteléssel
3,4, összekötő csőhálózat
5, solár állomás
6, hőcserélő
7,szelepek
9, vezérlés
10, tágulási tartály
11, solár szivattyú

Használati melegvíz (HMV) előállítására szolgáló napkollektoros rendszerek A használati meleg vizet előállító napkollektoros rendszerek felépítésük szerint lehetnek egykörösek vagy kétkörösek. Az egykörös rendszerekben a kollektor belsejében a felfűtendő közeg (a használati meleg víz) kering, ezért a rendszer csak a nyári időszakban használható. Fagypont alatti külső hőmérséklet esetén a kollektorokban a víz megfagy, amit ezért időben le kell üríteni. A megoldás előnye az egyszerűség, hátránya a korlátozott alkalmazhatóság és a vízkövesedéi hajlam.

Tárolni kell a meleget - Puffer tárolók

A napkollektorok önmagukban nem alkalmasak a napenergiából előállított energia hasznosítására. A működéshez számos kiegészítőre van szükség, ezek együttesen alkotnak egy rendszert. A rendszer egyik fontos eleme a szolártároló. Ennek a hőszigetelése általában vastagabb (100-150 mm), mint a hagyományos tárolóké, kiépítésük lehetővé teszi mind a napkollektorokról, mind a hagyományos fűtőeszközről történő fűtést. Méretük az igényekhez igazodik.

A melegvíztároló például az egyszerűbb változatok közé tartozik, csak használati melegvíz-előállításra alkalmas, belsejébe két hőcserélőt építettek. Léteznek úgynevezett kombi és puffer tárolók is, amelyek a melegvíz-előállítás mellett az épület fűtésrásegítésére is alkalmasak. A kombi tároló - mint a nebonyolultabb szerkezetű. A rendszer fontos tartozéka a szolárállomás, amely egy kompakt előszerelt egység, hőszigeteltpolipropilén burkolatban. A kollektor és a tárolközti hőenergia-átvitel sbiztosítja. A szolárállomás szivattyút, valamint két gravitációs szelepet is tartalmaz, amelyek megakadályozzák a szabályozatlan hőáramlásokat a rendszerben.

Hat báros biztonsági szelep, áramlásmérő-szabályzószelep, valamint kiegyenlítő tartály tartozik hozzá. A szolárállomás hőszigetelt burkolata szerelésre előkészített üreggel rendeautomatikát lehet beépíteni.

A szabályzó minden funkcióval rendelkezik, ami a rendszer működéséhez szükséges, akár négy tárolós rendszert, medencefűtést és természetesen a fűtésrásegítést is önállóan lekezeli.

HMV TÁROLÓ, PUFFER TÁROLÓ

HMV tárolók 80 literestől, több 1000 literesig léteznek. A puffer tárolókat hasznosíthatjuk lakás, medence fűtésére és a használati meleg víz előállítására.

A tartályok kiemelt hőszigeteléssel rendelkeznek, így a megtermelt energia több napig is eltárolható.


VEZÉRLŐ EGYSÉG

A vezérlő egység feladata, hogy automatikusan irányítsa a szolár rendszer működését.


A VEZETÉKEK , A SZOLÁR ÁLLOMÁS ÉS A KIEGYENLÍTŐ TARTÁLY KÖZÖTT.

A szolár vezetéket minden esetben kiemelt hőszigeteléssel kell ellátni.
A szolár állomáshoz tartozik keringető szivattyú, biztonsági szelep, légtelenítő, mérő órák, visszacsapó szelep, töltő-ürítő csapok.
A kiegyenlítő tartályt mindig méretezni kell a kiépített rendszerhez. Feladata a hő átadó közeg dilettálásának kiegyenlítése.


VÉGÜL AZ ÉLETTARTAM ÉS A MEGTÉRÜLÉS

Ez természetesen a beépített anyag minőségétől függ, de általában 15-30 év. További információkért kérem, érdeklődjön személyesen.


FONTOS!
Megrendelés előtt mindenképp szakember mérje fel és tervezze meg a leendő rendszert ellenkező esetben biztos, hogy a nem megfelelő hatásfokkal fog működni.

vissza