Vagyonvédelem

A vezetékes riasztórendszer, mint a nevében is jelzi, a központi egységet és a perifériákat összekötő kábelezésre épül. Bár az emberiség fejlődésének hajnalán már fontos volt a magántulajdon védelme. A betörés mint olyan nem akadályozható meg, viszont lehet csökkenteni a lehetőségét. Ennek több lépése van, de a lényeg hogy minél kisebb támadási felületet biztosítsunk a behatolónak. A betörés elleni védekezés három részre bontható. A védelem egyik eleme lehet a biztosítás. A biztosítótársaságok ugyanakkor a szerződésben, különféle védelmi előírásokat követelnek meg. Ezek a biztosítandó vagyon értékétől és fajtájától függően biztonsági zárak alkalmazását, mechanikai védelmi berendezések felszerelését, elektronikus riasztórendszerek kiépítését írják elő.

A betörés elleni védelem három részre bontható:

Ez együtt a komplex védelem: Személyi védelem, Mechanikai védelem, Elektronikai védelem

A mechanikai védelem feladata az elrettentés, távoltartása a behatolónak valamint a bejutás megnehezítése. A MABISZ három védelmi osztályt különböztet meg, amelyben részletesen leírja milyen mechanikai és elektronikai elvárásokat kell teljesíteni. Egy jól működő mechanikai védelem egy biztonsági rendszer alapja lehet, azonban a mechanikus és elektronikus védelem együttes alkalmazása a leghatásosabb. Ahogy a mechanikus védelem nem alkalmas riasztásra, hasonlóan egy elektronikus rendszer sem tud megakadályozni egy betörést. A két rendszer együtt a leghatásosabb, különösen akkor, ha a riasztó távfelügyeleti rendszerben működik.

Elektronikus védelmi rendszerek feladata a jelzés és riasztás. A védelmi rendszer felépítése:

 • Központi rendszer.
 • Jelzésadó rendszer
 • Vezérlő rendszer
 • Különböző automatizálást segítő modulok
 • Hálózati és szünetmentes rendszer
 • Szabotázsjelző rendszer

A riasztó magát a betörést nem tudja megakadályozni, de legfontosabb szerepe, hogy jelezze a megtörténtét és gátolja a nagy vagyoni kár okozását. Az elkövetőknek egyszerűen nincs ideje arra, hogy a lakásban, szisztematikus munkával megkeressék az értékeket, és minden mozgathatót elvigyenek.

A riasztórendszerrel szemben támasztott fontos szempontok:

A Vagyonvédelmi rendszer kialakításánál elsődleges szempont, hogy milyen elvárásunk van a rendszerrel szemben. A biztosítok a különböző védelmi szinteket várnak el attól függően, hogy milyen értékre szeretnénk biztosítani a védendő objektumunkat. A biztosító akkor is megköti a biztosítást, ha a körülmények nem felelnek meg az előírásnak, azonban a káresemény bekövetkeztekor ez kérdéseket vett fel .

Az új házat építők is gyakran utoljára hagyják a biztonságot, és csak akkor ijednek meg igazán, amikor már megtörtént a baj. Ezért is szeretnénk mindenképpen néhány tanácsot adni az új építkezőknek. A biztonságtechnikai szakembert legkésőbb akkor hívják ki az építkezéshez, amikor az épület már tető alatt áll, de a Egy jól megtervezett vagyonvédelmi rendszerrel nagyon sok olyan kényelmi funkció vezérelhető , mellyel nagyon sok pénzt meg tudunk spórolni. Gondoljuk végig hányszor megyünk el hazúról úgy, hogy égve felejtjük a világítást, a termosztát teljesen fel van tekerve stb.

Már az építkezés megkezdéskor érdemes átgondolni, majd szakemberrel végig beszélni a lehetőségeket. A rendszer telepítését az erősáramú vezetékezéssel együtt kell kialakítani (legalábbis célszerű). Ekkor kell ugyanis megtervezni a riasztórendszert, és a gyengeáramú kábelcsatornákat (amelyek nem eshetnek egybe az erősáramúval) elhelyezni a falba. Ezután jöhetnek a belső kőműves- és szerelvényezési munkák, de a riasztórendszernek meg kell előznie a készre szerelést. Mielőtt még a csapok, a radiátorok, a kazán, az elektromos szerelvények a helyükre kerülnének, a riasztórendszernek már működnie kell.


LCD kezelő- lehet kártyaolvasóval is

A riasztó rendszer kiegészítő egységek a következők lehetnek:

 • Nyitásérzékelő
 • Testhang érzékelő
 • Üvegtörés érzékelő
 • Beltéri és kültéri hang-fényjelző
 • Kezelőegység, amely lehet LED, LCD, vagy ikonos
 • Vezetékes és vezeték nélküli pánikjelző
 • Szén-monoxid (CO) érzékelő
 • Gázszivárgás érzékelő
 • Füst vagy hő érzékelő
 • Nedvesség érzékelő
 • Mozgás érzékelők

A riasztó magát a betörést nem tudja megakadályozni, de legfontosabb szerepe, hogy jelezze a megtörténtét és gátolja a nagy vagyoni kár okozását. Az elkövetőknek egyszerűen nincs ideje arra, hogy a lakásban, szisztematikus munkával megkeressék az értékeket, és minden mozgathatót elvigyenek.

A riasztórendszerrel szemben támasztott fontos szempontok:

Füstérzékelő Hő sebesség érzékelő paszív infra duál tech üvegtörés érzékelő támadás jelző

Lehetőség szerint Paradox DSC központokat telepítek Optex, Arritech, Bosch, DSC, Paradox, Sentrol érzékelőkkel. Az így összeállított rendszerekre 3 év teljes körű garancia van.

Az így felépített rendszerek várható hibátlan működési ideje 10 15 év. Ez idő alatt az akkumulátor cserén kívül semmilyen gondunk nem lesz az így letelepített rendszerrel, biztosak lehetünk abban, hogy bármikor megvédi otthonunkat, értékeinket.

vissza